2010-Blut Aus Nord-What Once Was…Liber I

Οι Γάλλοι είναι και πάλι κοντά μας μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, γεγονός που μας κάνει χαρούμενους γιατί είναι τουλάχιστον ευπρόσδεκτοι όσο γρήγορα και αν επανέλθουν. Λίγο πριν την κυκλοφορία σκεπτόμουν αν θα μας αιφνιδιάσουν με μια νέα οπτική που σκέφτηκαν να μας παρουσιάσουν ή θα είχαμε κάτι πιο τυπικό βασισμένο σε συνταγές από το παρελθόν. Αμέσως μετά τις πρώτες ακροάσεις νόμιζα πως κατάλαβα τι είχαν σκαρώσει αλλά πλανήθηκα οικτρά. Όσοι έχουν παρακολουθήσει τα κόλπα των Blut Aus Nord γνωρίζουν πως σε κάθε νέα δισκογραφική τους προσπάθεια μπορεί να εμφανιστεί κάτι καινούριο και βέβαια δεν μιλάμε για μια μικρή και ανεπαίσθητη αλλαγή αλλά ακόμη και για μεταφορά της δομής και της σύνθεσης σε άλλα μοντέλα μαυρομεταλλικής σκέψης. Αν κάποιος θέλει ν’ ασχοληθεί με την μπάντα καλό θα είναι να μην ξεκινήσει από το φετινό πόνημα αλλά από το ντεμπούτο του 1995 ξεκοκαλίζοντας τα πάντα μέχρι σήμερα χωρίς να υποτιμά Split, Ep και Demo.

Μέσα από το εξώφυλλο του What Once Was… Liber I διακρίνουμε την απομάκρυνση από την περσινή θεματολογία η οποία προφανώς κλείνει προς τα δυο πρώτα άλμπουμ. Το ερώτημά ήταν, προς τα πού βαδίζει η σκέψη τους φέτος?

Μουσικά το album είναι βατό αλλά πρέπει πρώτα να μασήσουμε την τροφή καλά πριν εκφραστούμε, μιας και προσωπικά στην πρωταρχική μου εντύπωση έγραψα πράγματα λανθασμένα αγκιστρωμένος στην λεπτομέρεια και όχι στην ουσία. Ο Vindsval δημιουργεί ένα B;ack/Death κράμα σε φωνητικά και rhythm section τοποθετώντας τα riff στον θρόνο της κυριαρχίας ώστε να δονούν ασταμάτητα το σύνολο. Είναι σα να λυσσομανά ο άνεμος και πάνε πότε μπροστά και πότε πίσω σε ανεβοκατεβάσματα έτσι που μοιάζουν μακρόσυρτα και ανανεώνονται σε ένα καινούριο καθώς σβήνουν. Το riffing είναι μια αδιάκοπη διαδικασία μέχρι και το τέλος και κρατά την προσωπικότητα και το ύφος του δημιουργού του ξέχωρα από το σύνολο, είναι δημιουργημένο με τέτοιον τρόπο ώστε να ενσωματώνει τεχνική και ατμόσφαιρα αποκαλύπτοντας την πρώτη και ψεκάζοντας την δεύτερη. Το feeling στην φετινή προσπάθεια δεν είναι ο πρωταρχικός στόχος αλλά προκύπτει δελεαστικό μιας και είναι στυφό και νοσηρό οδηγώντας το σύνολο σε μια ιδιαίτερη ατραπό, σε αυτό το σημείο ο αμύητος ακροατής μπορεί και να ενοχληθεί διότι η συνοχή του Liber I θα γίνει κατανοητή προοδευτικά αφού λειτουργεί σε περισσότερα από δυο επίπεδα.

Για να ιχνηλατήσουμε ολοκληρωτικά το φετινό δημιούργημα των Γάλλων θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το κείμενο με το οποίο παρουσιάζει την κυκλοφορία η Debemur Morti αναφέρει «This release will be “Liber 1″, the first in a series of intriguing, raw and primitive releases running parallel to their main body of work.»  με βάση αυτό θα λυθεί το αίνιγμα της ραδιουργίας των Blut Aus Nord.

Όλα ήταν αριθμοί σε μια μαθηματική εξίσωση, ο τίτλος το μουσικό ύφος & η επεξήγηση ισούνται με την οπτική του Vindsval. Τα Libers λοιπόν θα είναι μια ξεχωριστή πλευρά του Γάλλου με σκοπό να παρουσιάζει μια επιμέρους εφαρμογή της μαυρομεταλλικής τέχνης. Στην φετινή πρώτη έκδοση ασχολήθηκε με το πρώιμο black/death από όπου ουσιαστικά γεννήθηκε το black metal, προσθέτοντας πινελιές καλαισθησίας χωρίς να σπάει τους φραγμούς ή να μεταλλάσει την προσωπικότητά του.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των Blut Aus Nord είναι ότι μπορούν συνέχεια να δημιουργούν πρόβλημα κατανόησης με τις μουσικές τους πράξεις στον ακροατή. Αυτό γίνεται σε τέτοιο σημείο που κάθε κυκλοφορία τους έχει φρέσκο αέρα ακόμα κι αν αναμασά παλιά κόλπα. Για μελλοντικά ταξίδια δεν μπορώ να προβλέψω αλλά σίγουρα η περιήγηση μαζί τους θα έχει ενδιαφέρον όπου και αν μας πάνε.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: