2010-Furze-Reaper Subconscious Guide

Το καλοκαίρι του 2000 οι Furze βγάζουν το πρώτο τους Ep με τίτλο First Feast For Freedom αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να υποθέσει ότι κρύβει μέσα του ένα κομμάτι σαν το Fresh Tea! έτσι απλά αγνοήθηκε μέσα στο περιθωριοποιημένο underground της τότε εποχής, όπως επίσης και το ντεμπούτο τους Trident Autocrat το ίδιο έτος. Τα χρόνια πέρασαν και φτάσαμε στο 2003 (μια πολύ καλή χρονιά για το Black Metal) τότε ο Woe J. Reaper αποφάσισε να μας χτυπήσει κατά μέτωπο με το έπος Necromanzee Cogent, μια παρανοϊκή στιγμή του είδους στα χνάρια των μεγάλων Fleurety. Το επόμενο βήμα UTD του 2007 μας έδειξε ένα περαιτέρω σχέδιο που συνηγορούσε στο ταλέντο και την παράνοια του.

Αν οι Furze μπορούν να περιγραφούν με τρείς λέξεις τότε θα έλεγα εύκολα «αυτιστική και χαζεμένη παράνοια» αλλά δεν θα ήμουν σωστός γιατί πουθενά μέσα σε αυτές τις λέξεις δεν λέει τρομερά riff, μαγικές ατμόσφαιρες και ιδανικό ύφος. Φτάσαμε αισίως στα 10’s και όλοι οι δημιουργοί όσο πειραγμένοι και αν είναι στον εγκέφαλο θέλουν κάθε βλαστάρι που ξεπηδά από την γλάστρα τους να μην μοιάζει με άλλα, αυτό σαν κανόνα δημιουργίας ο Νορβηγός το νιώθει στο έπακρο.

Όταν είδα τον τίτλο Reaper Subconscious Guide (οδηγός Υποσυνείδητου του Reaper), ήξερα πως ότι και αν συμβαίνει στο φετινό τέταρτο Full-length τους θα είναι δικαιολογημένο ή μάλλον εντελώς αδικαιολόγητο και αποτρόπαιο. Τα πράγματα όμως εδώ είχαν μια εντελώς άλλη αρχή και λογική πορεία. Ο Reaper θέλησε να ρίξει τις Black Metal ταχύτητες σε Doom επίπεδο και μετέτρεψε την μαυρομεταλλική του παραξενιά σε έναν Sabbathικό αυτισμό συνδεδεμένο με την Black Metal ψυχολογία.

Το Earlier Than The Third Might Of The Cosmos λειτουργεί ιδανικά ως πρόλογος αφού εμπεριέχει όλα όσα θ’ ακούσουμε παρακάτω. Αν κάποιος γνωρίζει την μπάντα αρχικά θα παγώσει, όμως γύρω στο 4:30 η ανεπτυγμένη black metal ραχοκοκαλιά και τα φωνητικά σε ψαλτικό τόνο από ψάλτη με «ειδικές ανάγκες» θα βάλουν την καρδία του στην θέση της. Στα It Leads και Immortal Lecture συνεχίζει με μια έντονη παικτική διάθεση και riff που θα θυμίσουν όλο και περισσότερο παλιές εποχές των Black Sabbath. Τα φωνητικά όπως πάντα έτσι και εδώ δεν είναι στα συγκαλά τους, αν ακούσετε προσεκτικά (μπορεί να θέλει ακουστικά αυτό) χρησιμοποιεί διάφορες χροιές ακόμα και αρκετά σιγά, χωρίς εμφανή σκοπό αλλά με περιγραφικό χαρακτήρα. Τα Black Metal ρυθμικά μέρη θα εμφανιστούν για να μεταλλαχτούν και πάλι σε πιο αργά και δυσκίνητα. Στο The Bonedrum που είναι ένας αργόσυρτος νεκρικός παιάνας και άνετα καλύτερο κομμάτι του δίσκου, η ερμηνεία παίρνει διατάσεις Necromanzee Cogent με χαζεμένους ρόλους και ενοχλητικούς ήχους που μπορεί ακόμα και να κουράσουν (και στο It Leads παίζει αυτό). Τέλος στο Essential Wait που κλείνει το album και είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια κομμάτι θα δουλέψει σε black metal riffs με την συνοδεία εκφραστικών κλασσικών black metal φωνητικών και όλο αυτό θα το σπάει μετατρέποντας τα riff σε Sabathικά τελειώματα.

Δυσκολοχώνευτο σύνολο και ίσως κάπως ασύνδετο στην συναισθηματική του ταυτότητα αλλά με σπουδαία ατμόσφαιρα κοιτά με απαιτητικό βλέμμα τον ακροατή ζητώντας του να ενδώσει σε υποσυνείδητα μηνύματα τρίτου τύπου. Οι  Furze δεν έχουν κάτι ν’ αποδείξουν μιας και η προσωπικότητα του Reaper κερδίζει εύκολα κάθε επίδοξο Blackmetaller που θα μας σερβίρει μια από τα ίδια. Κατά συνέπεια αν σας ενδιαφέρει μια αλλόκοτη οπτική γωνία στο Black Metal σας, να ξέρετε πως αυτός εδώ ο τύπος είναι μια μικρή όαση σε ότι και αν κάνει, απλά θέλει υπομονή και επιμονή για να κατανοηθεί.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: