2011-Lifelover-Sjukdom

Οι Lifelover είναι μια μουσική συνεύρεση νεαρών Σουηδών (δυο εκ των οποίων είναι μαυρομέταλλοι με αρκετά ενεργά projects) που εδώ και μια πενταετία μας ποτίζουν μια ξεχωριστή απαλεψιά από αυτές που μας αρέσουν. Από την συναισθηματική μεθαδόνη του cult ντεμπούτου Pulver πίσω στο 2006, μέχρι και τις διαφορετικές διαστάσεις της αστικής μιζέριας των Erotik και Dekadens αντίστοιχα αλλά και στην total depressive εκδοχή του Konkurs (πτώχευση..) μας ταξίδεψαν σε παράξενα μονοπάτια κάνοντας μια μίξη που περιελάμβανε λίγο black metal, το suicidal attitude και ένα low tempo melodic μουσικό σουλατσάρισμα παρέα με αλλοπρόσαλλα φωνητικά σε διάφορες version. Όλα τα παραπάνω κάντε τα μασούρι με μια κορδέλα που γράφει: αξιοπρόσεκτη καλλιτεχνική διάσταση.

Φτάσαμε λοιπόν αισίως στο 2011 και οι Σουηδοί συνεχίζουν τις μετακομίσεις εταιρειών πηγαίνοντας στην Prophecy Productions. Το φετινό album έχει τίτλο Sjukdom (ασθένεια) και ξεκινά μέσα στα μουσικά τερτίπια που σας ανέφερα κάνοντας μας περατζάδα στην γειτονιά των Lifelover. Αισθαντικοί και παράλογοι οι Σουηδοί καιροφυλακτούν για να μας επιτεθούν ή να μας ευαισθητοποιήσουν χρησιμοποιώντας metal ή sentimental way ανάλογα με την περίσταση. Η μπάντα αν και λαμβάνει ετερόκλητους ήχους και τάσεις από άλλες μουσικές έχει βρει τρόπο να τα χρησιμοποιεί προς όφελός της, κρατώντας τα προσχήματα αλλά και την ισορροπία του πιάτου που μας προσφέρει. Στο Sjukdom θα βρούμε το Lifelover παίξιμο όπως αυτό έχει πλέον καθιερωθεί και σαφώς δεν ανήκει σε κάποιο υπαρκτό μουσικό μονοπάτι, είναι λογικό σε μια προσπάθεια ταμπέλας να το ονομάσουμε post black metal αλλά εδώ ο όρος post είναι ένας προοδευτισμός ή ακόμα και ένας δήθεν μεταμοντερνισμός αλλά δεν αφορά σε καμία περίπτωση post/rock influences και τέτοια. Ακόμα είναι προφανές ότι χρησιμοποιούν πολλά από τα είδη γνωστά extreme metal συστατικά, όπως για παράδειγμα το early ατμοσφαιρικό metal feeling, για του λόγου το αληθές δείτε τα Expandera & Utdrag. Από τους μουσικούς της παρέας θα ήθελα να σταθώ στον Kim Carlsson ο οποίος είναι ιδιαίτερα ικανός στο μοντέλο του φωνητικού πλουραλισμού, ακόμα και αν γίνετε κουραστικός. Τα παραδείγματα είναι πολλά, δείτε τα φωναχτά φωνητικά του Resignation, τα ρινικά ζουρλέ του Doften Av Tomhet αλλά και τους ρόλους που χρησιμοποιεί ανάλογα με το ηχητικό μοντέλο. Μιας και μιλάμε για κομμάτια να σας πω πως ξεχώρισα το Totus Anctus, το πολύ ενδιαφέρον Bitterljuv Kakofoni και το δυναμικό Karma. Στα highlight βάλτε όλα τα samples που χρησιμοποίησαν, αλλά κυρίως τον τρόπο που τα χρησιμοποίησαν, δηλαδή το τέλειο συνταίριασμά τους με την μουσική όταν αυτά σκάνε, ακούστε το Horans Hora και ψάξτε τα σε ολόκληρο το Sjukdom.

Συμπερασματικά η πορεία της μπάντας μπορεί να θεωρηθεί ανοδική σε όλους τους τομείς αφού με κάθε νέο βήμα καταφέρνουν να μας προσφέρουν εκείνη την επιθυμητή εξωστρέφεια της αστικής μας καταπίεσης. Στην φετινή προσπάθεια όμως τα πράγματα μπλέκουν και μόνο ο χρόνος θα μας απαντήσει αν το εγχείρημα είναι πετυχημένο ή όχι. Από την μια πλευρά λείπει το πιο σπουδαίο όλων, δηλαδή εκείνο το πύρινο γρανάζι που υπήρχε στις δουλειές του παρελθόντος. Το Sjukdom είναι ρε παιδί μου σα να έχεις ένα μπολ με φράουλες χωρίς ζουμί, όσο και να σου αρέσουν σίγουρα κατά την διάρκεια της κατάποσης θα σου λείψει η δροσερή του γλυκύτητα. Από την άλλη υπάρχει μια έντονη τάση για ανεξερεύνητα ηχητικά σχήματα και μια δελεαστική σε φάσεις εφαρμογή νέων μοντέλων δράσης, οπότε σαφώς το album έχει τις στιγμές του και άνετα επιτελεί τον trip σκοπό του. Αυτές οι δυο κατηγορίες σκέψης μπορούν να συσχετιστούν με τους ακροατές, δηλαδή ας πούμε σε όσους έχουν ταυτιστεί με το παρελθόν της μπάντας το φετινό album θα φανεί χλιαρό και ίσως το κατατάξουν ακόμα και τελευταίο στην κλίμακα αξιολόγησης. Από την άλλη πλευρά όμως η τροποποιημένη μανιοκαταθλιπτική βόλτα του Sjukdom θα είναι ιδιαίτερα απολαυστική στους ακροατές που θα γνωρίσουν φέτος τους Lifelover. Συμμαζεύοντας τον επίλογο προτρέπω τον παλαιό ακροατή να δώσει ακροάσεις στην φετινή εκδοχή και τους νεότερους να κάνουν το ίδιο με τις προηγούμενες, άλλωστε η ενασχόληση ήταν πάντα η μάνα των συμπερασμάτων και αυτά όταν και εφόσον προκύψουν θα μας δώσουν και την τελική απάντηση.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: