2011-Obscure Anachronism-METANOIA

Μετάνοια εστίν, ανάκλησις βαπτίσματος. Μετάνοια εστί, συνθήκη προς Θεόν δευτέρου βίου. Μετανοών εστί, ταπεινώσεως αγοραστής. Μετάνοια εστί, σωματικής παρακλήσεως διηνεκής ανελπιστία. Μετάνοια εστίν, αυτοκατάκριτος λογισμός και αμέριμνος αυτομέριμνος. Μετάνοια εστί, θυγάτηρ ελπίδος και άρνησις ανελπιστίας. Μετανοών εστί, κατάδικος ακαταίσχυντος. Μετάνοια εστί, διαλλαγή Κυρίου δια της των εναντίων τοις πτέσμασιν αγαθοεργίας. Μετανοών εστί, συνειδητός καθαρισμός. Μετανοών εστί, εκούσιος πάντων των θλιβερών υπομονή, Μετανοών εστί, δημιουργός οικείων κολάσεων. Μετάνοια εστί, θλίψις γαστρός ισχυρά, και ψυχής πλήξις εν αισθήσει κραταιά. (Ιωάννου του Σιναϊτου Κλίμαξ, κεφ. Ε, στ. 2)

Ομολογώ ότι αν και άργησα τελικά αγόρασα το ντεμπούτο των Αυστριακών (με το πολύ γαμάτο όνομα) Obscure Anachronism, που είχε τον τίτλο Το Transcending Mundane Obstacles (δηλαδή υπερβαίνοντας τα εγκόσμια εμπόδια) και κυκλοφόρησε πίσω στο 2007. Θα έλεγα πως ανήκουν στην κατηγορία των συγκροτημάτων που σε κάνουν και νιώθεις μαζί τους, ενώ παράλληλα στοιχηματίζεις πως σύντομα μπορούν να βρουν το δικό τους κοκαλάκι της νυχτερίδας για μεγαλύτερα επιτεύγματα. Στο ντεμπούτο τους, που έχει παραμείνει σε μια αφάνεια, είχαν φτιάξει ένα μείγμα ατμοσφαιρικού και μελωδικού black metal με απλωτά κομμάτια αργά στην διακύμανση και τις ταχύτητες. Στο feeling ήταν πιστικοί και περιγραφικά φερέγγυοι καθ’ όλη την διάρκεια ενώ ιδιαίτερα είχα εντυπωσιαστεί από το ενδιαφέρον στιχουργικό πλαίσιο και το εικαστικό επίπεδό του lay out.

Στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε μέχρι και σήμερα ήρθε η μετάβαση στην W.T.C. Productions, που είναι σαφώς μεγαλύτερη εταιρεία και με απαιτήσεις, ενώ παράλληλα μας ετοίμασαν και την δεύτερη προσπάθεια τους κάτω από τον τίτλο Μετάνοια, που είναι γραμμένος στα ελληνικά όπως βλέπετε και στο εξώφυλλο. Δυστυχώς βέβαια αυτή την φορά δεν μας ικανοποιούν εικαστικά μιας και το lay out είναι κατώτερο των περιστάσεων, θα περιμένω βέβαια να δω και το λεγόμενο inlay αν και δεν έχω πολλές ελπίδες. Πέρα όμως από την ικανοποίηση των οφθαλμών υπάρχει και η ικανοποίηση του μυαλού, στην οποία φάνηκε καταδεικτικό μιας και μπορούμε να διακρίνουμε μια φλόγα σε γκρίζο φόντο και άμεσα θα κάνουμε λαχταριστούς συνειρμούς και θα φανταστούμε διάφορα για μια «εσωτερική» και φιλοσοφική σχέση με τους ομόσταυλους εταιρικά Ascension και ότι αυτοί εκπροσωπούν. Όπως θα δούμε μετά από κάποιες ακροάσεις αυτή η σχέση είναι υπαρκτή ακόμα και στο μουσικό κομμάτι.

Ολόκληρή η Μετάνοια είναι γραμμένη με σαφώς πιο μουσικό τρόπο από το ντεμπούτο, οι συνθέσεις εξακολουθούν να είναι δαιδαλώδεις αλλά έχουν περάσει σε μια άλλη διάσταση απλώνοντας την διήγηση και εφαρμόζοντας παράλληλα διάφορα μουσικά κόλπα χωρίς να χάνουν σ’ ευθυγράμμιση. Την πρώτη ουσιαστική διαφοροποίηση με το παρελθόν την συναντούμε στην παραγωγή που είναι γεμάτη και πιο καθαρή, οι κιθάρες έχουν κρατήσει τα γλυκά riff του παρελθόντος αλλά έχουν γίνει έντονες γεμίζοντας κάθε στιγμή του album κάνοντάς το να λάμπει μοιάζοντας φλογερό και ακμαίο. To μοτίβο του ήχου είναι πιο επιθετικό και εσωκλείει μεγαλύτερη θέρμη και πάθος από όση το ντεμπούτο που είχε περισσότερο μια ταξιδιωτική λογική και ευνοούσε την άφεση υποσυνειδήτου και συναισθημάτων. Η Μετάνοια ενώ είναι ένα καθαρό black metal album εμπεριέχει πολλά καθαρά heavy metal riff και solo που ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ότι την καθορίζουν μιας και συμβιώνουν σε ίδιες ποσότητες με όλες τις μαυρομεταλικές επιρροές που προκύπτουν. Για παράδειγμα στο εναρκτήριο Ahamkara Defeated θα βρούμε depressive κραυγές & ορθόδοξα riff που αργότερα θα σπάσουν με heavy metal solo και ταξίδεμα σε σκοτεινά μονοπάτια όπου θα βρούμε να μας περιμένουν ακόμα και ιερατικά φωνητικά που μαγεύουν.

Οι στοχασμοί των Obscure Anachronism πέτυχαν και στο δεύτερο βήμα τους που μπορεί να λογιστεί και ως άλμα, αποκαλύπτοντας ότι βάδιζαν τον σωστό δρόμο, εκεί ακριβώς που μας είχαν καταδείξει οι οιωνοί. Κρατάμε λοιπόν αυτό και περιμένουμε κάτι ακόμα καλύτερο στο προσεχές μέλλον, ακόμα και αν χρειαστεί να τους περιμένουμε και πάλι τέσσερα χρόνια. Αν κάποιος θελήσει να τους εξερευνήσει να το κάνει με την χρονολογική σειρά, τα δυο demo που αναφέρει το metal-archives είναι promo των album και δεν θα βρείτε κάτι ενδιαφέρον πέρα από έναν πολύ κακό και ενοχλητικό ήχο.

Εσύ που μετανόησες, ανέβηκες στην πέμπτη βαθμίδα. Εκαθάρισες με την μετάνοια τις πέντε αισθήσεις και με την εκούσια τιμωρία και κόλασι εγλύτωσες την ακούσια. (Ιωάννου του Σιναϊτου Κλίμαξ, κεφ. Ε τέλος)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: