2010-Inflabitan-Wanderer Of Grief

H ελληνική Kyrck Productions εξακολουθεί να κάνει κινήσεις στην βάση του αρχικού σχεδίου που ξεκίνησε εδώ και μια πενταετία. Η κεντρική ιδέα είναι να φέρει στο φως κυκλοφορίες που έγιναν σε demo tapes ή σε περιορισμένη κοπή cd και χάθηκαν στην underground αφάνεια και τις παρατημένες συλλογές. Οι Inflabitan ήταν μια από αυτές τις μπάντες, δημιουργήθηκαν από τον Sigmund ‘Inflabitan’ Hansen (ο οποίος αργότερα θα παίξει ένα φεγγάρι στους Strid και μετά στους Dødheimsgard για τις ανάγκες Live ως session) πίσω στα early 90’s και έκαναν δυο αυτοχρηματοδοτούμενα demo tape την περίοδο ’93-’94. Από όσο μας ενημέρωσε το site της Kyrck τα demo αυτά έφερε πάλι στο φως ο Vicotnik, για την ιστορία οι Inflabitan θα κυκλοφορούσαν το 1996 ένα split μαζί με τους Lamented Souls & τους Old Man’s Child απο την Misanthropy Records στο οποίο τα τύμπανα έπαιζε ο Agressor (Aura Noir/Ved Buens Ende) κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Το παρόν cd εμπεριέχει τ’ άπαντα της μπάντας αλλά ξεκινά την παρουσίασή τους με την αντίστροφη χρονολογική σειρά. Αρχικά λοιπόν θα βρούμε τα Endovern & Illusjonen στα οποία παίζει τύμπανα ο Agressor και προορίζονταν για το split που δεν έγινε. Αξιοπρόσεχτο Νορβηγικό black metal με την μελωδία και την παγωμένη ατμόσφαιρα όπως μας το έμαθαν οι πρώιμοι Satyricon, Gehenna και Ancient. Τα riff ανοίγουν εύκολα εκείνο το παλιό λεύκωμα με τις φωτογραφίες από τα Νορβηγικά δάση, ενώ τα πλήκτρα φειδωλά τις βοηθούν να ζωντανέψουν. Κατάλευκο χιονισμένο τοπίο και μακρινές καταπράσινες οροσειρές. Παύσεις και αλλαγές με το μπάσο και τα φωνητικά του Sigmund να τα λένε ολόσωστα και πνιχτά. Επικά περάσματα και μακρόσυρτα riff αγκαλιάζουν βουνά και πετούν πάνω από ραχούλες, μέσα σε λίγα λεπτά θα βρεθείτε και πάλι κοντά σ’ εκείνες τις μελωδίες που έδιναν αυτό το επιβλητικό, σαφές, ξεκάθαρο και ανόθευτο συναίσθημα συγκίνησης. Το ειλικρινές και παραμυθένιο θα συνεχιστεί και στα δυο επόμενα κομμάτια (Profetens Månedans & Sweeping Sorrow. Wanderer Of Grief) που θα περιελάμβανε η δεύτερη κασέτα (πιθανώς θα έβγαινε το 1994) τα οποία έχουν και αυτά την ικανότητα και το ειδικό βάρος να μας ταξιδέψουν σε κόσμους μυθικούς με τον τρόπο που το έπραξαν και οι μαυρομεταλικοί τους πρόγονοι. Από εκεί και πέρα τα πράγματα αλλάζουν αρκετά μιας και πάμε ακόμα πιο πίσω στο παρελθόν για να συναντήσουμε τα έξι κομμάτια του πρώτου demo. Εδώ δεν έχουμε κάτι στα επίπεδα όλων των παραπάνω αλλά μια συμπληρωματική προσάρτηση στο εν λόγο collection με τις πρώτες ιδέες του Hansen, όπως μπορείτε να φανταστείτε για demo του 1993 θα βρούμε τίγκα μονοδιάστατα riff και πειραγμένα φωνητικά σε μια αρχική και απλοϊκή black metal κατάσταση με επιρροές από τα πρώτα Darkthrone & Burzum, από αυτά ξεχωρίζει το Sønderknust για το riff του.

Το Wanderer Of Grief είναι μια κυκλοφορία θησαυρός για το είδος και μακάρι να βλέπαμε συχνά τέτοιες προσπάθειες ώστε να καταφέρουμε να μαζέψουμε την ιστορία αυτής της μουσικής και να διατηρηθεί όπως της αρμόζει. Δεν έχω κανένα σκοπό να τοποθετήσω τους Inflabitan σε κάποιον χάρτη καλυτερότητας ή μιας παραπάνω προσοχής επειδή κοπάνησε δέκα λεπτά κάποτε τα τύμπανά τους ο Carl-Michael. Εδώ έχουμε απλά κάτι που ήταν παρατημένο σε κάποιο δωμάτιο για μια δεκαπενταετία και τελικά μας ήρθε σαν δωράκι. Μέσα από αυτό μπορούμε ν’ αντλήσουμε πληροφορίες και να βιώσουμε τα συναισθήματα που μας γέννησε αυτός ο ήχος κάνοντας μια εξαίσια βόλτα.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: