2011-Enslaved-The Sleeping Gods

Η μαύρη αλήθεια είναι πως εδώ και επτά περίπου χρόνια βλέπω τους Enslaved ως Sleeping Gods. Οι Νορβηγοί βλέπετε κατάφεραν με τα Vikingligr Veldi και Frost να γράψουν δυο σελίδες της ιστορίας του Black Metal και μετά στράφηκαν με ζήλο στο μονοπάτι τους. Τα βήματα εκεί ήταν σαφή και ουσιώδη έτσι έφτασαν και σ’ ένα Eld που δεν μας χάλασε καθόλου. Αργότερα στα early zeros το προσπέρασαν και αυτό ιδανικά, αναπαράγοντας το φετίχ του οπαδού με το ευρηματικό και αρκετά παλιακό Monumension. Εκεί, ή λίγο παραπέρα τελείωσε η πρώτη εποχή και έπειτα πολλά άλλαξαν. Όπως κάθε περιπετειώδης χαρακτήρας έτσι και οι Enslaved είπαν να τολμήσουν την μεταμόρφωση, να γίνουν κάτι άλλο ή αν θέλετε μεγάλωσαν και θέλησαν να ωριμάσουν συνθετικά. Μπήκαν λοιπόν σε μια κάψουλα και έκαναν τον οπλίτη του παρελθόντος πολίτη του σήμερα, άλλαξαν την μουσική αλλά πολύ περισσότερο την ατμόσφαιρα που εξέπεμπαν. Όπως θα έχετε καταλάβει δεν λέω κάτι καινούριο, μιας και πολλοί εκεί έξω μοιράζονται σχετικά αυτή την άποψη, αλλά ειλικρινά τίποτε από το Below The Lights μέχρι το περσινό Axioma Ethica Odini δε μου κάνε κούκου ως σήμερα. Αυτό βέβαια ίσως είναι το εξαγόμενο μιας θεώρησης που θέτει στο επίκεντρο το παρελθόν της μπάντας εξιδανικεύοντας το. Αλλά πώς να το κάνουμε όταν είσαι γνωστός στο χωριό και θες γίνεις γνωστός και στην πόλη κινδυνεύεις να χάσεις αυτό που λέμε αρχικό προσανατολισμό. Από την άλλη ξέρουμε ότι εσύ ελπίζεις να τα καταφέρεις στην πόλη μήπως κερδίσεις κάποια από τα βραβεία της χλιδής. Αλλά αυτό το τελευταίο αγαπητή μας μπάντα δεν ενδιαφέρει καθόλου τον οπαδό του αρχικού προσανατολισμού και σίγουρα έχει στενοχωρήσει ιδιαίτερα τον παλαιό οπλίτη χαρακτήρα των Enslaved…

Ας μην παρελθοντολαγνώ όμως περισσότερο, οι Νορβηγοί αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν free μέσω download ένα Ep με νέο υλικό και μας εκπλήσσουν ευχάριστα. Με την πρώτη νότα χαμογέλασα, έπειτα έψαχνα μια λέξη που να εκφράζει όσα άκουσα. Ήθελα δηλαδή να εμπεριέχει δύναμη, κέφι και feeling, δεν άργησα λοιπόν να καταλήξω, το The Sleeping Gods είναι Metal έχει ψυχή και θέλει να περάσουμε χρόνο μαζί του. Τα κομμάτια μοιράζονται μια κοινή λογική και σχετική ατμόσφαιρα, τα Metal εξ’ αυτών έχουν γρήγορη διακύμανση και μια ευθύγραμμη ροή μιας κατευθύνσεως. Από την άλλη η απλή συνθετική βάση αλλάζει τα όσα πρόσφατα ξέραμε και κουβαλά κολλητικές μελωδίες που τείνεις να σιγομουρμουράς μέχρι που αναγκάζεσαι να ξαναπαίζεις το Ep από την αρχή. Θέση και δράση λοιπόν στο καλό τραγούδι μακριά από το περίπλοκο κοντινό παρελθόν και την prog τάση μεγαλύτερων συνθέσεων, έτσι η τεχνικότητα παραμένει στην εξωτερική στοιβάδα σαν ένα απλό εργαλείο και όχι αυτοσκοπός. Από τα κομμάτια θα μου μείνει η διαστημική πλευρά του Synthesis με την αντίστροφη δομή σε σχέση με τον τίτλο, μιας και μιλάμε για μια σχεδόν ambient πλοκή. Το Nordlys με το ταξιδιωτικό μπάσο και προσανατολισμό αλλά και το εκπληκτικό ομότιτλο. Εκεί όλα αλλάζουν, για να βαδίσει επιτέλους ο παλαιός οπαδός στους ιερούς τόπους του Yggdrasil και Sigmundskvadet, ένας Pagan ψαλμός σε low-tempo επικό ύφος με φωνές από ένα παρελθόν έτοιμες να ξυπνήσουν ακόμα και τους κοιμισμένους Θεούς.

Το Sleeping Gods είναι ότι καλύτερο έγραψαν οι Enslaved εδώ και χρόνια, σε τέτοιες λοιπόν εκλάμψεις δεν υπάρχει κανένας λόγος να ολοκληρώσουμε την περιγραφή με τυπικές ευχές μπας και βαδίσει η επόμενη δουλεία των Enslaved στο δρομάκι που αχνά βλέπω να αναρριχάται στα βουνά του ορίζοντα και έχασαν προ πολλού. Ας μην είμαστε αχάριστοι και ας μείνουμε λίγο παραπάνω στα απλά ωραία και απρόσμενα όταν αυτά συμβαίνουν, αν βέβαια αυτά έχουν την δύναμη και δρουν καταλυτικά μέσα μας.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: