2011-Aenaon-Cendres Et Sang

Οι Aenaon είναι Θεσσαλοί με μέλη που ζουν σε Λάρισα και Βόλο. Η ιστορία της μπάντας ξεκινά από το 2005 και επεκτείνεται τα τελευταία χρόνια με ένα promo ένα Ep και ένα split. Στις πρώτες εκείνες εικόνες λάβαμε ένα black metal με ιδιαίτερο και μεστό ήχο που μας χάριζε μια οπτική στην οποία συναντούσαμε μπάντες όπως οι Dimmu Borgir και Gorgoroth γαρνιρισμένες με κάποια riff που έφερναν στο μυαλό ως και τους μεγάλους Thorns. Πρόσφατα υπέγραψαν συμβόλαιο με την Code666 και ξεκινούν ένα άλλο ταξίδι με φιλοδοξίες και τόλμη ντεμπουτάροντας με το full-album Cendres Et Sang, που σημαίνει «στάχτες και αίμα» με εξώφυλλο έναν πίνακά του Πολωνού Lukasz Wodynski.

Το πρώτο ολοκληρωμένο album των Θεσσαλών εμπεριέχει αρκετές αλλαγές στο ύφος με σκοπό μια νέα κατασκευή, ένα ιδιότυπο Black Metal που θα μπορεί να κουβαλά τόσο τα τυπικά του είδους όσο και πολλά άλλα metal χαρακτηριστικά κρατώντας τα σε μια ισορροπία. Με τον τρόπο αυτό κατορθώνει να ολοκληρώσει ένα ενιαίο σύνολο δομώντας μιαν άλλη εικόνα απομακρυσμένη από το ποίμνιο μεν αλλά πολύ σχετική δε. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή δεν συνηγορούν παικτικά στο κλασικό μοτίβο, με δεδομένη ηχητική φόρμα απευθυνόμενη στους λίγους και εκλεκτούς Blackmetallers και μόνο εκεί. Αλλά εκπέμπουν μέσω μια άλλης συχνότητας ένα νέο δρώμενο για εκείνο το κοινό που αρέσκεται στο τυπικό του Black Metal με εναλλασσόμενα Avantgarde εικονίδια και μικρούς πειραματισμούς ροής. Τα κομμάτια είναι γραμμένα σε metal βάση, με τις κιθάρες να φέρουν την ευθύνη και την εφαρμογή σε αυτό. Ο τρόπος που παίζουν έχει προσανατολισμό αλλά και μια έμπνευση που τους δίνει την δυνατότητα να βάζουν αλλότρια metal στοιχεία στο Black Metal και να επιτυγχάνουν μια συμβατότητα που σπάνια συναντάς. Μέσα από αυτή την διαδικασία προεκτείνουν το μονοδιάστατο χωρίς complex βαυκαλισμούς και πάνω απ’ όλα καταφέρνουν να μην καλουπωθούν σε μια τετριμμένη συμπεριφορά. Έτσι εκεί που θα σας βάλουν μέσα στο επιθετικό μονοπάτι θα σας ξαφνιάσουν μ’ ένα ξαφνικό metal solo και εκεί που θα περιμένετε μια εκ νέου μελωδική συμπεριφορά θα εμφανιστεί ένα έντεχνο πέρασμα που αλλάζει τα πάντα. Έτσι λειτουργεί και το υπόλοιπο μουσικό περίβλημα, μ’ ένα ρυθμικό μέρος που είναι αρκετά μπροστά και το αναδεικνύει η παραγωγή και συνοδοιπόρους σε αυτό κάθε σκέρτσο που μοιάζει με εχέγγυο cool συμπεριφοράς αλλά είναι πάνω απ’ όλα η δυνατότητα μιας άλλης εφαρμογής και σχετίζεται με τα μουσικά γεγονότα και μόνο.

Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να εξεταστεί σε μια διαρκή επίβλεψη είναι η ατμόσφαιρα που διέπει το Cendres Et Sang. Δεν συζητώ για διερεύνηση της ύπαρξής της αλλά για την πολικότητά που φέρει και το εσωτερικό φύλλωμα του ακροατή που θέλει ν’ αγγίξει. Αυτό δεν θα γίνει βέβαια επειδή ο μέσος μαυρομέταλος αρέσκεται σε τέτοιου είδους κουβέντες, αλλά γιατί το εκπεμπόμενο παρουσιάζει μια παράξενη ομογενοποίηση με συμβατές και ασύμβατες καταστάσεις, που έχουν όμως παρουσιαστεί συνεκτικά δεμένες κατά την εκτέλεση. Αν λοιπόν η συνθετική σου δομή έχει χτιστεί με πολλά υλικά, metal μαγαζιών τα περισσότερα, είναι λογικό να εκπέμπεις ενός άλλου τύπου συναίσθημα και να εκπνέεις μια νέου τύπου ατμόσφαιρα. Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε την διαίρεση και να πιστέψουμε πως έχουμε το σωστό πηλίκο, παρά μόνο ν’ ακροαστούμε ψάχνοντας μια ταύτιση μαζί του.

Στο κομμάτι του ήχου και των θέσεων που λαμβάνει το album θα βρούμε ένα ρυθμικό μπούγιο που σε φάσεις ανατρέπει την πορεία, από την άλλη υπάρχει ως αντίδοτο μια μελωδικότητα που δεν επηρεάζει μόνο riff και solo αλλά και την φωνή, η οποία πέρα από την τυπική της συμπεριφορά σε κλασικό Black Metal επίπεδο θα μπει σε καθαρά μέρη και θα θυμίσει ως και τους Arcturus σαν επιρροή, μέσα εδώ δώστε μου την δυνατότητα να βάλω και τα καταπληκτικά γυναικεία φωνητικά στο In Heaven (την Synne Larsen απο In The Woods θυμήθηκα). Πάντα σε τέτοιες προσπάθειες οι μπάντες που παρουσιάζουμε σαν επιρροές θα έπρεπε να ονομάζονται καλύτερα εφαλτήριο για δράση, μιας και η λέξη επιρροή λειτουργεί ως συνεκτικός κρίκος για τον ακροατή και τα γούστα του, ενώ το εφαλτήριο για δράση είναι μια πηγή νίψης για τον μουσικό.

Συμπερασματικά οι Aenaon ξεκινούν μια πορεία με το βλέμμα καρφωμένο στα εξωγενή στοιχεία και μια μικρή αγάπη σε δογματισμούς. Μέσα απο αυτά ψάχνουν ένα μονοπάτι που θα κρατήσει πρώτα εκείνους να το βαδίσουν και έπειτα τον ακροατή να το αγναντέψει. Έχω την αίσθηση ότι όλα τα υλικά για ακόμη καλύτερα πράγματα υπάρχουν και εμείς θα παρακολουθούμε απο κοντά.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: