2010-Skogen-Forbannet Inn Isolation’s Stein

Περάσαμε τριάντα μέρες αυτοεξορίας στην έρημο μέσα σε μια πέτρινη φυλακή, άεργοι μόνοι και καταραμένοι. Στα απάνεμα και ατελείωτα βράδια γνωρίσαμε καλά την απομόνωση. Μετά από αγώνα ολκής, την πιάσαμε και την πνίξαμε με τα ίδια μας τα χέρια, εκείνη λίγο πριν εξατμιστεί στο άπειρο όπου και ανήκει μας ψιθύρισε στο αυτί τα υποχθόνια κίνητρα πίσω από κάθε ανθρωπινή πράξη. Μερικές φορές η μαγεία είναι μπροστά στα μάτια σου κι όμως δε μπορείς να την δεις, γιατί τα μάτια σου είναι θαμπά, έμαθαν να κοιτάζουν και όχι να βλέπουν. Ίσως πάλι αυτή η μαγεία είναι το δώρο της μοναξιάς, μια συναισθηματική απεικόνιση της ζωής που θωρούν όσοι περνούν αυτό το κατώφλι. Είναι μια μικρή παρακέντηση στο υποτιθέμενα πραγματικό, μια μικρή χαραμάδα στο ουσιώδες, ένα ψήγμα γνήσιας αίσθησης, σπιθαμή πραγματικής ελευθερίας. Οι Έλληνες Skogen (σημαίνει δάσος σε Νορβηγικά & Σουηδικά) έκαναν μέσα στο 2010 το πρώτο τους βήμα, μια ανεξάρτητη κυκλοφορία που έχει τη δύναμη να μιλήσει αυτόνομα για το Black Metal. Ένα Black Metal δυνατό και άγονο με πυγμή και σθένος, χωρίς καμιά ωραιοποίηση και καμουφλάζ αισθητικής, τοποθετημένο επάνω στις παλιές βάσεις και τον τρόπο ροής αλλά με ιδιαιτερότητες στα θεμέλια δράσης.

Καλώς ήρθατε στα ριζά του είδους, εδώ σας περιμένει το ευθύγραμμο ρυθμικό μέρος που καλπάζει περνώντας τα τάστα με μονοκοντυλιά. Ο ήχος είναι minimal και παράγει ταχύτητες στηριζόμενες στον δυναμισμό, δημιουργώντας έναν φθονερό μαυρομεταλικό συρφετό. Στις στιγμές που αναπνέει ραντίζει με πνευματικό ύδωρ τις εσωτερικές μας καταβυθίσεις μέχρι να λάμψει και πάλι η ανωτέρα διαδρομή. Ο Nyarlathotep είναι όνομα και πράγμα λειτουργώντας σα μανιασμένος μεγάλος παλαιός με τρελαμένη ταχύτητα, τα τύμπανα είναι γραμμένα πολύ μπροστά και μοιάζουν με ραπτομηχανή στην εξωτερική στοιβάδα κρούσης, ακόμα και στα σημεία που υπερβάλουν οδηγούν τον ακροατή σε κίνηση αλλά και μια περίεργη νόηση, κάτι μέσα του ενοχλείται πολύ. Ο Kathgor στα φωνητικά ουρλιάζει σα πνιγμένος, με υστερικές στριγκλιές, με αναρρόφηση, με λαρυγγικούς αλαλαγμούς, με παράξενες κραυγές. Αλλά και αλλιώς, με low-tempo γρέντζο, σε μια παράλογη ηχητική απεικόνιση grim βαθιάς άρθρωσης, με μελωδικό στοίχειωμα ως την παρανοϊκή νότα στο τέλος της κραυγής. Οι κιθάρες έχουν διπλό ρόλο, από την μια πλευρά τραβούν την ανηφοριά μιας ευθύβολης πορείας, μοιάζουν με διάνυσμα ευθυτενές, εκκρίνουν αδρεναλίνη, σκεπάζουν με αισθήματα, μια εικόνα Νορβηγίας μουντή και ξερή αλλά μελωδική με ορμή και πάθος. Από την άλλη πλευρά αναλαμβάνουν δράση, κάνουν σκέρτσα με αναθυμιάσεις, αγγίζουν με τζούρες που σκοτώνουν και τέλος ξεσηκώνουν τις φλούδες μιας ύπαρξης που μοιάζει να ξέχασε το αρχαίο μεγαλείο. Το Forbannet Inn Isolation’s Stein είναι διανθισμένο με υπέροχα και μεγαλοπρεπή samples, με αλλαγές που πωρώνουν, το σύνολο αναπνέει θειάφι και βήχει αέρα ανανεωτικό, καμιά θαλπωρή, κανένα πέρασμα ρομαντικής ευκολίας, κοπανήματος ευαγγέλιο, άβυσσος για μετεωρισμό, Black Metal με νόημα, με άποψη και στόχο.

Καλώς ήρθατε στη μαυρομεταλική επετηρίδα, μια έντονη έκφραση, που δεν νιώθει άνετα μέσα σε καλλωπισμένες καταστάσεις, δεν ζητά υποστήριξη, δεν αισθάνεται πως μειονεκτεί. Που δρα και δεν ενδιαφέρεται για τις αντιδράσεις, που γράφει στο εσωτερικό του δισέλιδου booklet “Hail To Old School Black Cult Metal!!!”, που στο εξώφυλλο έβαλε χεράτη ζωγραφιά να περιγράψει την αλήθεια της, με θάρρος και απαξίωση στο σορό. Από τα έγκατα της λεγόμενης μιζέριας χαιρετίζω τους ανθρώπους που λένε πως έχουν ζωή, εδώ με τον εαυτό δεμένο χειροπόδαρα ατενίζω το αέναο σκότος κάνοντας μια γκριμάτσα που μιμείται το χαμόγελο της ευτυχίας τους.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: