2011-Vacantfield-Iteration

Αναζήτηση της αληθείας πέρα από το χωροχρονικό συνεχές, μακριά από την λογική της εν-τάξη ύλης, εκτός του υπερσφαιρικού σύμπαντος, το Magnum Mysterium, η σκοτεινή άβυσσος που εκτείνεται από το άπειρο μέχρι το άπειρο. Θαυμασμός προς τους μακροκοσμικούς συγγενείς, λατρεία των μεγαλόσχημων υπάρξεων, γιγάντιοι συγκάτοικοι στην διάσταση των οποίων ο άνθρωπος μοιάζει με καλοειπωμένο αστείο. Ερωτήματα για το άπατο σημείο μηδέν, μεταφορά της συνείδησης μας στην μήτρα του σύμπαντος, στην πρώτη σχάση, την κεκρυμμένη έναρξη της διαστολής του σύμπαντος, την βάση της μεγάλης πορείας. Εικόνες από αλλού, εκπορεύσεις από μαύρες σκουληκιασμένες τρύπες, γαλαξίες, αστερισμούς, ήλιους. Ιονισμένη ύλη, ενέργεια, δύναμη, έκρηξη, θάνατος, αλλαγή, επανάληψη… Iteration… βάλτε τ’ αστρικά σας σάβανα, ξεκινάμε:

Οι Αθηναίοι Vacantfield, που σημαίνει «κενό πεδίο» αν μεταφράζω ορθά το σύνθετο όνομά τους, ξεκίνησαν την δράση τους το 2001 αλλά δεν κυκλοφόρησαν υλικό μέσα στα zeros. Στα 10’s πλέον επαναδραστηριοποιούνται και εκπέμπουν με το παρόν Ep Iteration, που κυκλοφόρησε στο τέλος του 2011 η Duplicate Records. Η μπάντα αποτελείται από τέσσερεις συντοπίτες μελετητές του έναστρου ουρανού, τρείς από τους οποίους γνωρίζουμε αρκετά από την συμμετοχή τους σε άλλες εγχώριες μπάντες. Ο Domu είχε κάνει φωνητικά στο End ΙΙΙ και ο Maelstrom έχει παίξει τύμπανα σε, πάρτε ανάσα: Dodsferd, Nadiwrath, Ravencult, Medieval Demon, Abyssgale, Cross Denied, Hordes of Decay, Heavensore, Mortal Torment, Stillborn Virtue, Nergal σε live. o MXT που ήταν ο Lurker του End III, είναι ο βασικός υπαίτιος των Vacantfield, καθώς παίζει μπάσο, κιθάρα, synths και έχει συνθέσει όλα τα κομμάτια και τέλος ο Edrha που έχει γράψει τους στίχους και σχεδιάσει το artwork.

Σε πρώτο πλάνο εδώ θα βρούμε ένα Black Metal με ρίζες που ποτίζουν οι χημικές ενώσεις των Virus, Dødheimsgard, Thorns & Arcturus κρατώντας όμως το θεμέλιο των συνθέσεων σε μια ρεαλιστική ροή. Στην κίνηση χρησιμοποιεί τόσο αργά όσο και γρήγορα μέρη σε μια ισορροπία, έχοντας ως γνώμονα την συνεκτικότητα των αλλαγών σε κάθε κομμάτι. Η νοοτροπία αυτών έχει ως εφαλτήριο τις riff βάσεις (μερικές εκ των οποίων είναι κορυφαίες) που ζουν σε μια διαδοχή τόσο μεταξύ τους όσο και με τις Synth πινελιές (αυτή στο τέλος του Broken Shaped Atom φέρνει σε Daudi Baldrs). Εξίσου σημαντικό ρόλο στην πλοκή λαμβάνει και το ρυθμικό μέρος που δεν αρκείται μονάχα στον απλό ρόλο να σπρώχνει την ροή, αλλά βγαίνει παγανιά σαν υπερκαινοφανής αστέρας στις τελευταίες χημικές διεγέρσεις πριν την μέγιστη οργή. Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να εξάρω τον καλομελετημένο ήχο του Iteration, βλέπετε σ’ εφαρμογές που οι λεπτομέρειες πρωταγωνιστούν η παραγωγή οφείλει να είναι προσεγμένη ώστε ο ακροατής να αισθανθεί τόσο τα τύμπανα όσο και το μπάσο (αν και αυτό είναι πάντα πιο δύσκολο) στους διάφορους ρόλους που λαμβάνουν. Πέραν αυτού κάθε κίνηση που αλλάζει τους συσχετισμούς στα κομμάτια δεν παρενοχλεί την πολικότητα ή αν το θέλετε διαφορετικά την ομοιογένεια του συνόλου. Ακόμα θα πρέπει να υπογραμμιστεί το ταλέντο του Domu, που καταφέρνει ούτε λίγο ούτε πολύ να ενσωματώσει στο ύφος του πολλές θέσεις που θα μας θυμίσουν τα καθαρά του Garm ή τ’ αργά τελετουργικά του Dagon (ειδικά στην έναρξη του Broken Shaped Atom), βάζοντας ένα μαγικό στοιχείο στο γρανάζι της μηχανής τους. Η μαγεία των Vacantfield βρίσκεται στην ατμόσφαιρα που εκπέμπουν, εδώ υπάρχει μια αντίθεση χρωμάτων που δημιουργεί παράξενες εικόνες στο σκούρο της αβύσσου. Αυτή η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε κάθε ακροατή που απολαμβάνει την γέννηση της μελωδίας από την ρυθμικότητα και μπορεί να παραλληλιστεί με την έκρηξη των αστέρων στον σκοτεινό ουράνιο θόλο.

Το Black Metal των Αθηναίων φέρει μια διαστημική αύρα από αθάνατη σκόνη αναπτύσσοντας την τέχνη του, έτσι καταφέρνει και μεταγλωττίζει την έναρξη του σύμπαντος και την δράση των ανεξέλεγκτων δυνάμεων χωρίς να χάνει την βιοσύσταση των όψεών του. Έπειτα προχωρώντας  χωρίς να σταθεί αυτάρεσκα σε κάποιο αλαζονικό μετεωρίτη συμπαρασύρει τον ακροατή στην αστρική λεωφόρο που διαβαίνει, κάνοντάς τον περιήγηση στα μέρη από τα οποία προήλθε. Το Iteration δεν έχει απλά την ικανότητα να κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο αλλά τραγουδά με απλότητα έναν πανάρχαιο μύθο καλλιεργώντας μια προοπτική για ακόμα μεγαλύτερα ταξίδια στο προσεχές μέλλον.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: