2012-Hail Spirit Noir-Pneuma

Οι Hail Spirit Noir είναι ένα νέο project που δημιούργησαν στην αρχή των 10′s τρία μέλη των Transcending Bizarre?, οι οποίοι ωστόσο έχουν ανακατευτεί και με άλλες μπάντες στον ευρύτερο heavy metal χώρο. Το ντεμπούτο full-length «Πνεύμα» κυκλοφόρησε φέτος από την Code666 Records και ηχογραφήθηκε στα Lunatech Studios. Το master έκανε ο Jens Bogren (Opeth, Katatonia, Amon Amarth) και το ψαρωτικό artwork είναι του Αμερικανού Jesse Peper.

Το «Πνεύμα» είναι ένα πολυσυλλεκτικό metal μείγμα που μοιάζει απρόσμενο, παράξενο, σχολαστικό αλλά μπορεί να γίνει απολαυστικό ως κι εθιστικό. Η βάση των συνθέσεων προκύπτει από την ενοποίηση αρκετών και φαινομενικά ασύνδετων μουσικών εφαρμογών κανονίζοντας ένα προξενιό ανάμεσα στο Black και το Prog Metal. Τα κομμάτια ζουν σε mid tempo ροές και φέρουν μια σχετικά ομαλή κίνηση αλλά δεν ξεχνούν τα ξεσπάσματα και τις ταχύτητες. Στο εσωτερικό τους θα βρούμε progressive εφαρμογές και Black Metal αισθητική δεμένα σε μια metal νοοτροπία, με βασικό χαρακτηριστικό την απροσδιοριστία της επόμενης κίνησης. Η μπάντα θεωρεί πως η συνδυαστική σκέψη είναι πέρα από τρόπος σύλληψης και έναυσμα πλοκής, έτσι μέσα στις συνθέσεις επιτυγχάνουν εύστοχη συγκόλληση ετερόκλητων στοιχείων χωρίς αυθαιρεσίες και με μια απελευθέρωση παικτικά που είναι αντιληπτή στην αύρα του συνόλου. Ουσιαστικά οι Hail Spirit Noir φτιάχνουν ένα κράμα που συνδυάζει πολλά και διαφορετικά στοιχεία του Metal, χωρίς να θεωρεί και δεδομένη την δομική τους ταυτότητα λειτουργικά οπότε παίζει μαζί τους με καλλιτεχνικό τρόπο. Μάλιστα τ’ όραμα για ευκταίο συνοικέσιο μεταξύ Black και Progressive επηρεάζει έντονα τον ψυχισμό της μπάντας, που ζει σ’ έναν υγιή παραλογισμό σχηματίζοντας απροσδιόριστο feeling.

Σε όλο το μήκος και το πλάτος θα βρούμε ποικίλα στοιχεία όχι μόνο στον τρόπο εκτέλεσης αλλά και στο ύφος. Το οποίο σημαίνει πως οι σκέψεις κατά την σύνθεση δεν λαμβάνουν μόνο δομικά στοιχεία σε σύμπραξη αλλά και συναισθηματικά μοτίβα σ’ εναρμόνιση. Η αναλογία των συναισθημάτων παίζει με το φως και το σκοτάδι σε ισόρροπες αναλογίες κάνοντας το σύνολο οικείο στο αυτί αλλά όχι τόσο στα συναισθήματα που εκπέμπει. Αναμφισβήτητα αυτό είναι το κλειδί του album, μιας και απομένει ο ψυχισμός κάθε ακροατή που θα το εισπράξει, θα το αναλύσει και θα συμπράξει ή θ’ απομακρυνθεί. Στα πλεονεκτήματα της σκέψης των Θεσσαλονικέων είναι η ορθή χρήση της δεξιότητας τους. Δεν υπάρχει κανένα σημείο που η complex λογική του progressive να μετατρέπει την πλοκή σε αφηρημένη ευταξία ή να χρωματίζει με φωσφόριζε χρώματα το Black Metal μονοπάτι. Παράλληλα οι Black Metal εκβολές έχουν επίπεδο ακόμα κι όταν γεννιούνται από prog νοοτροπίες, ξεπερνώντας μέσα από το Cult θεώρημα τον σκόπελο της γελοιοποίησης που συνήθως χαρακτηρίζει τέτοια συνοικέσια. Η πρόσθετη δύναμη στην συνθετική δυνατότητα των Hail Spirit Noir, είναι ο γλυκός ήχος που έφτιαξαν μέσω των παλαιού τύπου ενισχυτών με λυχνίες αλλά και κάθε λεπτομέρεια που σκαρφίστηκαν για να επιτύχουν σύζευξη αναλογικού και μοντέρνου ήχου που βγάζει νόημα.

Επί του πιεστηρίου, στο Mountain Of Horror θα βρούμε prog αύρα που διασπάται από φωνητικά σε grim διαστάσεις ενώ αναπτύσσει ρυθμικότητα σε solo λογική. Πιο κάτω στο Let Your Devil Come Inside τα καθαρά φωνητικά σε System Of A Dawn μελωδίες συναντούν riff σε Virus θέσεις. Το Against The Curse, We Dream αποκαλύπτει τα πλεονεκτήματα της οπτικής, εδώ απολαμβάνουμε τύμπανα (τα οποία έχουν θαυμάσιο ήχο καθ’ όλη την διάρκεια του album) και πλήκτρα που φέρουν 70′s άρωμα, τα φωνητικά επιμένουν σθεναρά μέχρι να φτάσουν την απαγγελία στα ελληνικά (με 90′s συναισθηματισμό) δημιουργώντας μια από τις καλύτερες προσμίξεις των υποειδών. Η διήγηση του When All Is Black κρατά την ήρεμη progressive έκφραση, που θα γίνει έξαψη μέχρι την ολοκλήρωση. Το δεκατριάλεπτο Into the Gates of Time μοιάζει με δεξαμενή που χορεύουν όλες οι παραπάνω σκέψεις, παντρεύοντας το Black και το Progressive σε ρυθμικές αναζητήσεις. Τέλος, το Χαίρε Πνεύμα Σκοτεινό φέρει στην έκφραση τον ορισμό του ελληνικού Metal, ολοκληρώνοντας το σύνολο με heavy δύναμη κι ένταση.

Συμπερασματικά το ντεμπούτο των Hail Spirit Noir ενδιαφέρει όλο το Metal ακροατήριο, με την προϋπόθεση πως κάθε ακροατής θα μπει στο έργο φέροντας μαζί του πνεύμα προσοχής γαρνιρισμένο με υπομονή και επιμονή. Γιατί το “Πνεύμα” δεν ανέχεται προσδοκίες και απαιτήσεις, αφού σαν μείγμα δεν φέρει υποσχέσεις μιας συγκεκριμένης οπτικής αλλά μια πειραματική προσέγγιση με ίχνος προοπτικής να χτίσει κάτι νέο, με συγχωνεύσεις σε γνωστές αποχρώσεις και σχηματισμούς.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: