2012-Dressed In Streams

Θέλω αρκετό καιρό να γράψω ένα κείμενο για τις δουλειές της Αμερικανικής Colloquial Sound Recordings, αλλά οι κυκλοφορίες της άρχισαν ν’ αυξάνονται σε σημείο να μην υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο. Έτσι είπα να ξεκινήσω με τους Dressed In Streams που μ’ εντυπωσίασαν, ελπίζοντας ότι σε κάποια φάση θα γίνει κάτι παρόμοιο και για τις άλλες, πιο punkάδικες περιπτώσεις, με τα χαρακτηριστικά λιλιπούτια σε διάρκεια demos. Για την συγκεκριμένη μπάντα δεν γνωρίζουμε πολλά, όπως ας πούμε τα μέλη της ή το στιχουργικό περιεχόμενο που κινείται. Αυτό που διαθέτουμε είναι μια υποσημείωση που υπάρχει στο site της εταιρείας, σαν πληροφορία πλοκής για το Demo τους και αναφέρει «Battle chants for freedom. At any cost», ενώ παράλληλα στα Lyrical themes του metal archives έχουν προσθέσει, «Free India Legion, Freedom from colonization». Από αυτά τα πολύ λίγα στοιχεία διακρίνουμε μια πρωτότυπη αισθητική, που κατά κάποιον τρόπο απεικονίζεται και στο εξώφυλλο της κασέτας, με τον στρατιωτικά ενδεδυμένο (δεν είμαι και σίγουρος, αλλά κάπως έτσι μοιάζει) Ινδό σε κυανό φόντο. Προσωπικά πιθανολογώ πως και οι Dressed In Streams είναι σαν τ’ άλλα project της Colloquial Sound Recordings, δηλαδή κρίκος σε μια αλυσίδα που προβάλει κοινή αισθητική και θεματολογία. Βλέπετε αυτή η εταιρεία έχει σχηματιστεί από τα μέλη των συγκροτημάτων που την αποτελούν, δηλαδή μια χούφτα μουσικούς που έχουν μπάντες όπως οι A Pregnant Light, Aksumite, Obliti Devoravit, This Station of Life αλλά και κάποιες που θα μάθουμε μελλοντικά. Οπότε αν χαρακτηρίσουμε την εταιρεία «παρέα» μάλλον θα είμαστε πολύ πιο ακριβείς, αφού η μέριμνα της είναι να στηρίξει συγκεκριμένες μουσικές εφαρμογές. Το σημείο επιτυχίας τέτοιων προσπαθειών βρίσκεται στ’ όνομα που αποκτά σταδιακά το label, γιατί από την στιγμή που το γνωρίσει κάποιος και ξεκινά να το παρακολουθεί, πολύ απλά θα κατεβάσει και θ’ ακούσει κάθε νέα κασέτα που κυκλοφορεί. Έτσι είναι πολύ φυσικό η προσπάθεια να πετύχει εμπορικά, ειδικά αν σκεφτείτε πως οι κασέτες της βγαίνουν σε 100 κάποιες (=λατρεμένο limitation) θα καταλάβετε γιατί εξαφανίζονται με γεωμετρική πρόοδο.

Οι Dressed In Streams στ’ ομότιτλο ντεμπούτο τους παίζουν ατμοσφαιρικό Black Metal τοποθετώντας με μαεστρία την γλυκύτητα των μελωδιών και την αγριάδα του live οργανικού ήχου σε tape/rehearsal σκηνικό, για να καλύψουν και τον οπαδό της true ακουστικής. Έτσι το σύνολο εκπέμπει διαφοροποιημένο την περιπλάνηση σε αυτές τις πεδιάδες, καταφέρνοντας να είναι συνάμα ονειρικό και «σάπιο», ακόμα μάλιστα και την ίδια στιγμή. Αυτή η εξισορρόπηση κάνει ξεχωριστή την εκδοχή του atmospheric sub-genre που παίζουν, γεννώντας ηχοτοπία που εξάγουν δύναμη, ευεξία, σάστισμα και ανατριχίλα. Μοιάζει με μια απλή βόλτα μέσα στο σκοτάδι, ενώ το κρύο δροσίζει τοπίο και περιπατητή, καταλήγοντας soundtrack ή μουσική απεικόνιση της νυχτερινής υπαίθρου. Είναι ένας συνδυασμός που σχετίζει πετυχημένα το δέος που προκαλεί η φύση με το πλουμιστό της θέαμα.

Τα πλήκτρα εδώ είναι ισοδύναμα της λέξης δροσιά και συναντούν την ρυθμική θέση για να μας μεταφέρουν μαζί σε μια εύφορη black metal συστάδα. Κατά την διάρκεια της θα βρούμε αλλαγές στο tempo, με τις μελωδίες και το ρυθμικό κρεσέντο σε αλληλοσυσχετισμούς, μέσα στους οποίους τα τύμπανα μαραίνουν το τοπίο ενώ πλήκτρα και riff τ’ ανθίζουν πάλι σα θεϊκή παρέμβαση. Τα σχιστά φωνητικά ζουν σ’ εξάρσεις και ομαλές διηγήσεις, ενώ σαγηνευτικές κιθάρες θα έρθουν σαν άνεμος για να φύγουν το ίδιο απαλά. Εδώ η ηρεμία θα συναντήσει την αγριότητα και η μουσική των Dressed In Streams χαρακτηρίζεται από μια συναισθηματικότητα που αναβλύζει. Είναι μια θέση που σπάνια αγγίζει καθ’ ολοκληρία το Black Metal, αλλά όταν το καταφέρει έχει πολύ απλά επιτύχει τον σκοπό του. Δηλαδή την δημιουργία πρωτότυπων συναισθημάτων που προκαλούν συγκίνηση, γεννώντας μέσα μας κάτι νέο και διαφορετικό. Έτσι πολύ απλά και αθόρυβα τ’ ομότιτλο demo των Dressed In Streams συγκαταλέγεται στις καλύτερες προσπάθειες για το 2012.

Ολοκληρώνοντας αυτό το κείμενο ίσως έχετε καταλάβει πως χρησιμοποίησα εικόνες της φύσης για να περιγράψω την ολότητά του, ενώ βάση του υποθετικού concept που διέθετα θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω πολεμικές ιαχές. Ειλικρινά οι Dressed In Streams δεν μου έβγαλαν σε καμιά στιγμή κάτι τέτοιο, για να το πράξω. Κοιτάζοντας όμως πιο προσεκτικά διαπίστωσα πως υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα σε αυτούς τους δυο δρόμους (δηλαδή παγανιστικό & επαναστατικό) θαρρώ λοιπόν, πως κατά κάποιον τρόπο συναντιούνται στο σημείο της Ελευθερίας. Βέβαια ο δρόμος προς την Ελευθερία σε αυτές τις δυο περιπτώσεις είναι πολύ διαφορετικός σε περιεχόμενο και αποτέλεσμα αλλά όχι τόσο ως συναισθηματικό επακόλουθο. Την προηγούμενη δεκαετία η κοινωνία άρχισε να βαδίζει προς την καλλιέργεια της ατομικής ελευθερίας αλλά καταπώς φαίνεται αυτό δεν άρεσε στους «επόπτες» της, κι έστειλαν τον «διάβολο» στις πόλεις. Αργά ή γρήγορα θα καταλάβουμε πως είμαστε αναγκασμένοι να πολεμήσουμε, προασπίζοντας την κοινωνική ελευθερία που είναι πρόδρομος για το ατομικό μας έργο. Από την άλλη πλευρά παγανιστικά ή επαναστατικά όλοι θα δώσουμε μάχη στα μαρμαρένια αλώνια, μια μάχη που αρκετές φορές θα κερδίσουμε, μα όλοι μια φορά στην ζωή θα χάσουμε. Κι όμως, ακόμα κι εκείνη την ύστερη ώρα θ’ ανοίξει ένας άλλος δρόμος, προς μιαν άλλη Ελευθερία..

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: